Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Napadá mě jedna odpověď proč jsou proti JE. Havárii v Černobylu způsobila ideologická neschopnost a stranickost vedoucích pracovníků. A když sami vidí, co za lidi nám vládnou, tak mají obavy aby se Černobyl neopakoval.

0 0
možnosti
Foto

V poválečné západní Evropě zabily mnohem víc lidí vodní elektrárny. Proč nejsou pro jejich zrušení?

0 0
možnosti
Foto

My bohužel nemáme poušť ani klima, kde by se takové gigaty daly stavět.

0 0
možnosti
ZZ

Mohli bychom ale stavě A elektrárny.

A nestavíme !!!

:-P

4 0
možnosti
JK

Vidíte, a přitom logické by bylo dělat přesný opak toho co dělá Čína. Žádné soustředění obrovských kapacit na jednom místě nikdy nepřineslo kýžený výsledek. Výroba je jen část problému. Také tu výrobu musíte umět vyregulovat a dopravit do místa spotřeby. S velikostí se zvětšuje rozsah všeho, plánování, poruchovost, rentabilita investice, poškození životního prostředí a další, vše na co si vzpomenete.

Opakem je decentralizace výroby, komunitní (ostrovní) provozy, chytrá řešení spotřeby, ukládání a obchodu, online komunikace zařízení a automatické plánování. Kapesní jaderky s úspěchem fungují na lodích a ponorkách, s přehledem pokryjí spotřebu většího města.

Jenže komunitní enegetika bere moc z rukou mocných obrovských energetických firem, které ten vývoj sice nezastaví, ale účinně ho brzdí, nyní spoléhají na globální elektromobilitu. Nekopírujme staré metody, navíc od totalitních zřízení, umíme to po svém a lépe.

4 2
možnosti
MP

Mně by tedy zajímaly komunitní ostrovní provozy v praxi. Pokud si je někdo může dovolit, tak soláry na domě jsou fajn, ale neznám nikoho, kdo by se odpojil od sítě. Všichni říkají víceméně totéž, hlavně v zimě jsou i celé týdny, kdy to nevyrobí skoro nic.

4 0
možnosti
JK

Rozdíl je taky ten, že v EU se k energetické politice vyjadřují všichni, v Čině rozhodnou komouši v politbyru a krom elektrárny postavěj ještě nějaký ty koncentráky, od čehož už Němci přece jenom upustili. Berte to i s těma koncentrákama (Terezín ještě stojí, jáchymovské lágry možno obnovit), nebo nechte být. To nevoddělíte.

A ty komouši tam způsobili gigantické výpadky proudu a vypínání, o kterém se nám v údajně nerozumnější Evropě vůbec ani nezdá, dohledejte si to, čínský vzore.

1 0
možnosti
MP

Tomu nerozumím, jako když Čína utlačuje Ujgury, tak se tam nejde inspirovat v tom, že energetickou krizi řeší výstavbou nových elektráren?

3 0
možnosti
LP

Čína ať si staví, co chce. My máme zase Hodnoty.:-P

3 0
možnosti
  • Počet článků 118
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1801x
Svět kolem nás běží a já běžím s ním, občas je ale třeba se zastavit a dát si pauzu. Třeba na čtení.

Seznam rubrik