Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PP

Pozdě, ale přeci.

Karma plus.

Hodím sem jednu zajímavou statistiku:

Černobyl - 60 mrtvých hned či krátce po události - především kvůli donebevolající nekompetentnosti a snaze věc ututlat.

0 - 30.000 mrtvých z dlouhodobého hlediska. Nelze spočítat přesně.

Fukušima - 0 mrtvých hned či krátce po události.

0 - 1.600 mrtvých z dlouhodobého hlediska. Nelze spočítat přesně.

1 2
možnosti
RP

Po pravdě o následcích Černobylu toho moc nevíme. Přímé oběti jsou hlavně hasiči a vojáci, kteří bez jakýchkoliv pomůcek a prakticky jakýchkoliv znalostí o nebezpečnosti situace létali v otevřených vrtulnících nad hořící reaktor v unikajícím proudu zplodin a házeli do reaktoru olovo, bór a další materiály mající utlumit rozběhnutou řetězovou reakci. Nebo lopatami a holýma rukama uklízeli štěpný materiál a další silně zářící materiál ze vnitřku reaktoru ze střech okolních budov a podobně. Ani na počet těchto mrtvých bych nesázel, protože tehdejší Sovětský Svaz tato úmrtí přísně tajil. Těch cca 60 jsou podle mne pouze úmrtí, které se tehdejšímu systému nepodařilo utajit. Skutečný rozsah obětí může být mnohem vyšší, ale zase kdyby měli už od začátku kvalitní ochranné pomůcky, třeba ty vojenské a správné znalosti o nebezpečí, možná by nemusel zahynout ani jeden hasič a voják.

Co se týká nepřímých úmrtí, těch evakuovaných z Ćernobylu, tam se ztratila vzácná příležitost, protože se ti lidi dlouhé roky po Černobyli nesledovali. A za druhé lidi byli sice evakuováni, bylo pro ně postaveno sídliště, ale potom se o ně socialistický systém přestal starat. Ti lidi měli v Černobylu zajištěnou obvykle velmi dobrou a dobře placenou práci, zajištěnou kariéru lepších středních vrstev ve Svazu, ale vystěhováním se z nich stali obvykle lidi bez budoucnosti, dlouhodobě nezaměstnaní žijící z mizerných sociálních dávek a invalidních důchodů. Většinou se dali na alkohol a drogy a obecně na zničující styl života lidí s nízkými příjmy. V končícím Sovětském Svazu se nesledovali kvůli utajování Černobylu, za Jelcina a potom po vzniku Ukrajiny kvůli nedostaku peněz. Teď už se nedá solidně odlišit, kterými nemocemi se na nich podepsalo ozáření z Černobylu a kterými zničující životní styl a beznaděj po Černobylu.

0 0
možnosti
PJ

P69e93t35r 95J89e57ž85e89k

12. 11. 2021 21:00

Otázka pro p. Paka: Kdo donutí Francii odstavit jaderné elektrárny, když z nich pokrývají 70% výroby energie? Znáte projev Macrona na toto téma před pár dny? A Le Pen ho v tomto podporuje.

Kdo donutí uzavřít USA svoje jaderné reaktory? Je jich tam 93.

2 0
možnosti
JR

Proč mají být elektrárny, které zamořují ovzduší, když stačí jen zastrčit ekologicky šňůru od spotřebiče do zásuvky.

2 1
možnosti
ZZ

To je ale jen představa zelených fanatiků.

2 1
možnosti
TP

T48o36m87á33š 83P56a27k

12. 11. 2021 6:19

Přijde mi neuvěřitelná drzost označovat lidí, kteří mají jiný názor jako hlupáka nebo fašistu.

Poněkud jste pozapomněl, tak jaderné elektrárny jsou reálné atomovou bombou co se snažíme ukočírovat a lidé nejsou všeznalí a neomylní.

Atomové elektrárny mají poruchy a někdy fatální.

Vemte si kružítko a podívejte se kolik zón po jaderné havárii můžeme v naší zemi asi tak vyčlenit...

Plyn nemá jen Rusko to je vlhký sen jeho stálých obdivovatelů. Má ho i Norsko a to nejspíš jedny z největších zásob na světě. Má ho i Británie. Rusko dodává Evropě polovinu plynu.

Mnohem lepším výsledkem než miliardami do jaderných bloků můžeme docílit miliardami do skladování obnovitelné energie a posílením sítě.

Ono totiž jaderné reaktory potřebuji jaderné palivo a to je jednak třeba někde těžit a posléze zase někde uskladňovat. Tak možná byste u vás v dědině mohl rozjet kampaň... úložiště jaderného paliva u nás.. protože pokud vím žádné stále zatím nemáme

A jaderné palivo je vyčerpatelné zdroj a dojde, pokud to nevíte ..

1 29
možnosti
JK

Ano, přesně takové názory šíří ti, co nemají ahnung o tom, jak jaderná elektrárna funguje (a některým opravdu lze říkat hlupáci, jiní to dělají pro svůj prospěch). S jadernou bombou to má společného pramálo. No a takový kontejněr Castor s vyhořelým palivem bych na zahradě docela uvítal. Ušetřil bych za topení a radioaktivita by byla nižší, než přírodní pozadi. :-) Podstatně více září sousedův barák z plynosilikátů.

17 1
možnosti
TT

Ten poslední odstavec tam být nemusel. OZ jsou ekologickou katastrofou - a kupodivu i ty líbivé jako vodní síla mohou mít víc negativních než pozitivních stránek. Ovšem za panely, větrníky a biomasu by měly padat hlavy pod gilotinou jako listí ze stromů na podzim.

7 0
možnosti
PM

P98a49v16e94l 59M88a25r61e77k

11. 11. 2021 18:41

Nejsem aktivista ani kolaborant, ale proti jádru mi stačí dva názvy Černobyl a Fukušima. Takové tragédie s tolika oběťmi snad nikdo nechce opakovat.

1 28
možnosti
JK

Kontrolní otázka: Kolik bylo obětí ve Fukušimě ? Pokud vím, tak žádné oběti nebyly.

7 1
možnosti
MK

Nejsem žádný eko-nadšenec, na mnoho ze současných eko-aktivit a green dealů se dívám skepticky, v energetice bych hlasoval asi spíše pro vyvážený mix než pro nějaký jednostranný energetický zdroj, ale jaderná energie má obrovskou nevýhodu - je nebezpečná. To musí vidět každý. Děláme něco, co může zničit celou zemi a děláme to proto abychom ohřáli vodu v hrnci (záměrně lapidárně zjednodušeno) a roztočili turbínu párou. Nejspíš by to už chtělo nějakou novou technologii...

3 15
možnosti
ZZ

Vyvážený mix čeho pane chytrý, když ještě žádná jiná nová technologie není k dispozici !!!!

:-P

3 1
možnosti
JT

J33i46r53i 35T53i17c17h68y

11. 11. 2021 15:58

Pane Peterko, jakakoli vedecka fakta zadne ty pomatence ve vedeni zapadu nepresvedci. Bylo to jiz silne probrano v jinych diskuzich, jako ten nesmyslny boj proti oteplovani, proti vyplodum kyslicniku uhliciteho - ktery ma zcela maly vliv na oteplovani, niceni ropneho prumysly s vyslednym snizenim ekonomie a zadnym vlivem na podnebi - a samozrejnou radosti tech jinych producentu a zemi jako Cina a Indie.

6 0
možnosti
LU

"Rusko do Glasgow ani neposlalo delegaci, natož aby bylo ochotné omezovat úniky metanu. Ono radši omezí dodávky plynu,"

Jasné za všetko môže Rusko.;-D;-D

Zlodej kričí chyťte zlodeja. Čo tak najskôr riešiť úniky metánu doma, až potom obviňovať iných

"Európska únia v súčasnosti legislatívne neupravuje metánové emisie v energetike. "

"Clean Air Task Force (CATF) zmapovala pomocou infračervenej kamery viac ako 200 lokalít v Európe. Úniky metánu zachytila na 123 miestach v Rakúsku, Česku, Nemecku, Maďarsku, Taliansku, Poľsku a Rumunsku."

https://euractiv.sk/section/energetika/news/z-plynarenskej-infrastruktury-napriec-europou-unika-metan-tvrdi-mimovladka/

omezenie dodávok plynu, 8-o

Napíšte jediný štát v EU, ktorému Rusko neposiela zazmluvnené množstvo plynu.

13 2
možnosti
JF

NO porad je lepší byt za kolaborata a nejhloupejsihi aktivista, než bejt jednou mastnej flek. :-) Jadro nahradi H2 a autor nebude mit mastnej flek u jaderny lobby.;-D

0 11
možnosti
Foto

Jedina smysluplna vyroba H2 je bud ze zemniho plynu, nebo vysokoteplotni elektrolyzou s vyuzitim odpadiho tepla JE :-). Tak to k te nahrade ...

2 0
možnosti
  • Počet článků 118
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1801x
Svět kolem nás běží a já běžím s ním, občas je ale třeba se zastavit a dát si pauzu. Třeba na čtení.

Seznam rubrik