Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Rozhodnutí nahradit Westinghouse v roli dodavatele paliva JE Temelín bylo obchodní záležitostí mezi Ruskou TVEL a ČEZ než technologickou otázkou související s jaderným palivem dodávaným společností Westinghouse. Westinghouse intenzivně spolupracoval se společnostmi ČEZ a TVEL na zavádění ruského paliva v temelínské elektrárně, aby tak zajistil nepřerušený provoz reaktorů, a to i navzdory tomu, že byl za dodavatele vybrán konkurenční dodavatel paliva (TVEL). Společnost Westinghouse přitom TVEL poskytla značné množství informací o palivu i fungování elektrárny. Westinghouse dodával několik let palivo pro JET Temelín ke spokojenosti ČEZ.

1 0
možnosti
Foto

Jak vy to umíte podat, to by nedokázal ani baron Prášil. Známý tyče v Temelíně zakládal a když se WH nahradil palivem z Ruska, tak uvedl, že to bylo kvůli špatné kvalitě uranových pelet.

2 2
možnosti
Foto

Francouzský ministr energetiky, sdělil zpravodajskému serveru Montelo, že země využívá pouze ve velmi malé míře služby ruských závodů na obohacování uranu, stejně jako služby přepracování paliva za účelem zvýšení účinnosti palivového cyklu. Ministerstvo dále uvedlo, že by se bez ruských služeb francouzský jaderný průmysl zcela obešel, jelikož by je mohl nahradit přírodním uranem.

2 1
možnosti
Foto

Konverze a obohacení uranu kupodivu nejsou velkou raketovou vědou a náskok Ruska je dán zejména patrnou nadprodukcí a skutečností, že Americe i Unii polovina trhu stačí. Do budoucna se však s rozvojem jaderné energetiky dá očekávat, že podíly obou regionů vzrostou.

Pelety z obohaceného uranu nazývané jako jaderné palivo se skládají do takzvaných palivových tyčí, které už jsou čistým strojírenským výrobkem. Palivové tyče jsou vloženy do jádra jaderného reaktoru, kde probíhají řetězové jaderné reakce, při kterých se uvolňuje teplo, využívané následně k výrobě elektřiny.

V segmentu výroby jaderného paliva patří prim Spojeným státům (33,8 procenta), Francii (17,4 procenta) a na třetí pozici je Rusko (16,2 procenta). Z prvně dvou jmenovaných zemích si loni palivové soubory objednal i ČEZ pro Temelín, když uzavřel smlouvy na jejich dodávky se společnostmi Westinghouse a Framatome.

2 1
možnosti

My mafiánské, zločinecké, barbarské a zaostalé Rusko k ničemu nepotřebujeme.

0 0
možnosti

No minimálně palivo do JE potřebujeme. Tedy my, státy v Evropě. Zatím.

1 0
možnosti

Zatim mame kliku, ze se Rusko nechova jako EU. A snad ani nezacne. Pokud by se chovalo, tak po prvnim "balicku saknci" by Rusko odpovedelo svym tak, abychom si toho v EU vsimli. Stopka na dodavky uranu by byla hodne citelna rana.

2 2
možnosti
Foto

Ve světě je 422 atomových elektráren a jejich průměrné stáří je 31 let. Podíl jaderné energie klesl za 27 let ze 17 % na desetinu.

0 0
možnosti
Foto

Jaderné elektrárny mají v energetickém mixu Evropské unie poměrně zásadní podíl. V roce 2020 vyrobily dle Eurostatu 683 512 GWh, což je bezmála čtvrtina veškeré vyrobené elektrické energie. Více než polovina (přesně 52 %) z celkového objemu připadá na Francii, kde energie získaná z jádra tvoří 67 % domácí produkce elektřiny.

0 0
možnosti
Foto

Macron to vyjádřil přesně. Evropa by měla začít dělat svou vlastní zahraniční politiku. Ta by měla být postavená na vlastním prospěchu. Tak jak to ostatně léta praktikují USA. Nenechávat se zatahovat do sítí, ze kterých patří úlovky jen jim.

0 0
možnosti
Foto

Evropa nedělá vlastní politiku a jak se projevuje zahraniční politika USA v Evropě. Rád se poučím.

0 0
možnosti
Foto

Stačilo, abyste napsal, že milujete Rusko.

3 3
možnosti
Foto

To je poněkud hloupá reakce.

1 2
možnosti
Foto

Rusko má sice největší obohacovací kapacity v provozu, ale u západních firem je to prakticky jen otázkou opětovného naběhnutí nevyužívaných provozů. Vzhledem k době, po jaké se palivo v energetických reaktorech mění, je na všechno zhruba 2 roky času. Pokud si Rusko začne pohrávat s ukončením vývozu, tak prostě bude nahrazeno.

Větší problém by byl, kdyby se Rusku podařilo donutit Kazachstán k omezení vývozu surového uranu. Jenže i tam se za větší peníze vyplatí zvýšit těžbu jinde a na změnu je ještě více času.

To vše by samozřejmě zvedlo cenu. Palivo ale tvoří v cene jaderné elektřiny malou položku, takže na zvýšení jeho ceny není koncová cena příliš citlivá. Možná by též došlo na větší využívání MOX, vyrobeného z vyhořelého paliva.

3 2
možnosti
Foto

Nakoupit a dovést stovky tun materiálu, najít lidi s potřebnou kvalifikací, povolení výroby, revize, likvidace odpadu, ... za dva roky? Za dva roky u nás nepostavíte rodinný dům.

1 2
možnosti

Vydírání neprodejem jaderného paliva? Leda tak ve vaší zmatené hlavě. U ropy a plynu každou chvíli, ale tohle se neděje. Jestli ono to nebude tím, že elektrárny se uranem předzásobují na velmi dlouho dopředu, což u fosilňáků nic moc nejde.

3 0
možnosti
Foto

Tady nejde o vydírání, ale o tichou toleranci kšeftů, a takových jsou stovky. Copak budou v létě dělat lodičky na zkapalňený plyn až budou plné zásobníky v Evropě? Dodávky plynovody klesly, ale dodávky zkapalněného našim spojencům pomalu rostou.

1 0
možnosti
  • Počet článků 118
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1801x
Svět kolem nás běží a já běžím s ním, občas je ale třeba se zastavit a dát si pauzu. Třeba na čtení.

Seznam rubrik