Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TT

Jé, tady v diskusi se to zase bude krásně hemžit ekofanatikama - jdu na to! :-)

0 0
možnosti
Foto

Jako suverénní stát bychom mohli, (to by bylo řevu z EU), vždyť Německo si zcela nedávno také stavělo nové uhelky a nikoho se neptalo. Problém je spíš v tom, že naše dosažitelné zásoby energetického uhlí stačí tak akorát na dojetí současných retrofitovaných elektráren ETU II, EPR II a nový blok v Ledvicích. Ten zbytek je za limity, které se sice dají prolomit, ale není to žádoucí.

V našich podmínkách zkrátka musíme dále budovat JE. Jsou to pro nás stabilní, robustní, spolehlivé a dlouhodobě provozovatelné zdroje, bez kterých se naše národní energetika zhroutí a bez kterých zůstaneme zoufale závislí na tom, kdo a za kolik nám dodá. To by nebyla vůbec dobrá situace.

5 0
možnosti
JP

Proč jen jednu? Pro nás bylo přínosné, když k nám jezdily krchlající děti ze severních Čech na školu v přírodě.

1 3
možnosti
JR

J76a34n 87R29á75ž

23. 12. 2019 18:55

Článek chápu jako vyjádření názoru, že bychom si do své energetické politiky neměli nechat kafrat od nikoho se zahraničí, nikoliv jako požadavek, aby se stavěly další uhelné elektrárny. V tom s autorem článku souzním!

PS. V době rakouské protiatomové hysterie jsem svého rakouského přítele odvezl do Slavětic, což je obec nedaleko jaderné elektrárny Dukovany, kde je rozvodna, ze které je dráty VVN přenášena "atomová elektřina" z Dukovan na všechny strany. Pak jsme jednu trasu sledovali až do Rakouska,aby pochopil, že když si ráno vaří ve varné konvici vodu na čaj a zapne opékač toustů, tak že je to také zásluhou jím tak proklínané "atomové elektrárny". Pak jsem mu poradil aby před tím,než půjde proti Dukovanům zase protestovat zjistil, kolik elektrické energie musí zejména v zimě Rakousko z ČR importovat,aby se energeticky nezhroutilo. A dodal jsem, že kdyby ČR neměla jaderné elektrárny, tak by nemohla do Rakouska elektřinu exportovat a oni by si museli sehnat energii jinde, což dnes vůbec není jednoduché, jak poznávají i Němci.

6 1
možnosti
Foto

Dejte dohromady pár kamarádů, vezměte úvěr a postavte. Nic Vám v tom nebrání. Jen to lejstrování a schvalovačky dají zabrat.! ;-D

0 0
možnosti
Foto

I85v57a27n 75K55o30p13t37a

23. 12. 2019 15:25

Uhelných elektráren se za posledních dvacet let postavilo několik. Mladá Boleslav, Kladno, Plzeň namátkou. Otázkou je proc stavět něco kam budeme velmi pravděpodobně palivo dovážet vzhledem ke končící těžbě. A nejspíš už by se nezaplatila.

1 0
možnosti
Foto

J47i48ř28í 83K41i38n14d48l

23. 12. 2019 15:03

Stačí rozšířit stávající. Dnešní moderní technologie umožňují spalovat uhlí s účinností přes 90 % a s emisemi srovnatelnými s kotli na biomasu. Řízeným spalováním uhlí lze ale dosáhnout, že emise oxidu uhelnatého (CO) a plynného organického uhlíku (OGC) i prachových částic odpovídají 5. emisní třídě a běžně vykazují nižší hodnoty než například u kotlů na kusové dřevo. Automatické kotle na uhlí mají dokonce nastaveny přísnější limity než kotle na kusové dřevo, tedy biomasu. Nelze tedy tvrdit, že spalováním uhlí vzniká automaticky mnoho škodlivých látek, což přináší významné dopady na lidské zdraví, ovzduší, zemědělskou produkci, ekosystémy a materiály budov, způsobuje nemoci a předčasná úmrtí a zároveň tvrdit, že spalování biomasy je automaticky čisté a bezproblémové. Problém není v palivu, ale v technologiích, resp. v zařízení, ve kterém se uhlí spalují.

1 1
možnosti
Foto

Když se projdete po ulici tak poznáte kde se topí uhlím a kde dřevem. ̈Oxidy uhlíku totiž nejsou to jediné co ze spalování uhlí jde do ovzduší.

A ano lze tvrdit, že spalováním uhlí jde do ovzduší mnoho škodlivých látek zejména právě v domácích kotlech.

1 0
možnosti
JV

Někteří lidé jsou přesvědčeni, že atmosféru lze oddělit nějakým plotem a znečištěné ovzduší se udrží na jednom místě. O tom, že to není pravda nás kdysi přesvědčila třeba havárie v Černobylu a putující mraky s jaderným odpadem pomalu nad celo zeměkoulí.:-(

0 1
možnosti
TT

To je fakt. Zničilo to celej svět, dodneška se z toho ještě nevzpamatoval. Těch mrtvol, té bídy, toho utrpení!

:-P

0 0
možnosti
JV

J18i44r44i 77V67r69a35b71e16c

23. 12. 2019 14:50

Přesně tak, zvolíme si zase bolševickou vládu. Jsme přece nezávislá, svobodná země.

Co za shitblog Rv

1 5
možnosti
Foto

Jiri, a jakápak země stavěla uhelky ještě před pár měsíci? Nebylo to náhodou Německo?

1 0
možnosti
Foto

Vy rád vyhazujete peníze z okna?

O nic jiného by totiž v případě stavby nové uhlné elektrárny nešlo, než by se u nás totiž postvila možná už by nebylo ani čím v ní topit a pokud ano tak za nehorázné peníze

0 1
možnosti
Foto

J97i12ř11í 43K30i14n50d62l

23. 12. 2019 14:55

Uhlí je u nás dost 880 milionů tun. Podíl na tomto množství má hnědé uhlí, tvoří totiž více než 90 % těchto rezerv. Dle odborníků nám jeho zásoby mají vydržet zhruba do roku 2050. V roce 2016 těžaři vytěžili 39,3 milionu tun, což je meziroční nárůst o 2,1 %.Většina vytěženého hnědého paliva je spotřebována na výrobu tepla. Na tomto koloběhu jsou závislé více než 2 miliony domácností.Na nedostatek hnědého uhlí si ale ještě dlouho nebudou muset stěžovat v Německu. Ve svých 3 obřích revírech mají zásobu ještě asi 40 miliard tun (40 gigatun). V Rusku mají zásoby hnědého uhlí dosahující 91 gigatun, v Austrálii 44 gigatun, v USA 31 gigatun.

0 1
možnosti
  • Počet článků 118
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1801x
Svět kolem nás běží a já běžím s ním, občas je ale třeba se zastavit a dát si pauzu. Třeba na čtení.

Seznam rubrik