Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LZ

L11e62o69n 32Z82u93m88r

21. 9. 2018 14:36

Přál bych panu Peterkovi bydlet v údolí kde pomalu každý topí uhlím a hlavně vidět proti slunci co jde z těch moderních kotlů když přiloží.

0 0
možnosti
TD

No, může se Vám to nelíbit, ale faktem zůstává, že co do emisí je plyn vůči uhlí de facto čistý zdroj. Kromě CO2, který lidem zdravotně neškodí, vzniká při spalování zemního plynu jen velmi malé množství NOx. A můžete mít klidně 30 let starý kotel. O takových emisích si může nechat uhlí i v tom nejmodernějším kotli jen zdát.

Plyn, na rozdíl od uhlí, může být produkován i obnovitelně (biometan), i když samozřejmě v energetice je to marginalita. A v budoucnosti se možná dočkáme i přímé syntézy (P2G/SNG).

Máte pravdu, že hlavním zdrojem ve městech je doprava (např. v Praze abyste kotel na pevná paliva pohledal), na venkově potom lokální topeniště. A lidé v nich vůbec nemusí topit PETkami, bohatě stačí nekvalitní uhlí nebo špatný způsob topení (nebo obojí). Zkrátka pálení uhlí je svinstvo, ať si to omlouváte jakkoli. Ale ano, je to levnější. A spalovat v kamnech odpadky je ještě levnější.

1 0
možnosti
  • Počet článků 118
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1801x
Svět kolem nás běží a já běžím s ním, občas je ale třeba se zastavit a dát si pauzu. Třeba na čtení.

Seznam rubrik