Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

M33i51l45a17n 41S29m60r84ž

16. 4. 2018 10:11

Vážený pane,

jak si představujete proměnu? Nějakým kouzlem? To se snad kdysi v minulosti změnily všechny koňské povozy na automobily před noc, nebo za pár měsíců?

Řádný rozvoj OZE nastal v EU teprve přijetím zákona na podporu výroby elektřiny (minimální výkupní ceny) v SRN rokem 2000 a pak následujícími směrnicemi EU. Tento zákon byl kooptován do většiny zemí EU, i když směrnice ponechávaly jednotlivým zemím volnost při výběru formy zákona. U nás byly cenové hladiny nebývalou mírou zprzněny, patrně v zájmu některých rozhodovacích struktur.

Nečekaný rozvoj OZE se v současné době přesunul do Číny a USA.

Není pravdou, že by obnovitelné zdroje, jak píšete, byly drahé. To je klam šířený a sdílený energetickými koncerny a jejich politickými přáteli. Současná výrobní cena elektřiny z OZE je nižší než cena z jakéhokoliv jiného zdroje (uhlí, plyn) a jaderná elektřina je dnes tou nejdražší. Ve srovnání s velkou fotovoltaikou je asi třikrát dražší.

Ale ani historicky nejsou OZE zatíženy dotacemi vyššími, než dotace do fosilu nebo jádra.

Ještě v těchto letech, jak uvádí studie Boellovy nadace, subvencuje Evropa fosilní energie téměř trojnásobkem subvencí do obnovitelných zdrojů 110 miliard vs. 40 miliard do OZE.

0 0
možnosti
  • Počet článků 118
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1801x
Svět kolem nás běží a já běžím s ním, občas je ale třeba se zastavit a dát si pauzu. Třeba na čtení.

Seznam rubrik