Greenpeace obyčejná voda nezajímá. Nejsou za ní totiž peníze...

23. 05. 2018 8:23:41
Tragický osud již prakticky vyhubeného tuňáka obecného je „Grínpísákům“ dávno úplně ukradený. Ty české ovšem nezajímá ani to, že voda mizí z Česka.

Nadále vedou fanatickou křížovou válku proti uhelným elektrárnám, za které Česko ani Evropa nemá náhradu. Tuňák by se dal pochopit, protože moře je daleko a dá se bez něj žít (tedy bez tuňáka). Snad. Ale jak to, že jim je jedno, že nebude v jejich vlasti voda?

Co je větší problém? Že mapa vodních zásob v Česku má skoro všechny barvy písku, značící, že je v půdě málo vody? Nebo že některé české uhelné elektrárny budou mít nějakou dobu výjimku na množství vypouštěných emisí? Zkusme na to přijít.

Je pravda, že uhlí dříve či později v Evropě skončí? Je pravda, že elektrárny už za sebou mají jednu velkou ekologizaci a tedy se podstatně snížilo jejich znečišťování ovzduší? Je pravda, že největším znečišťovatelem ovzduší jsou v Česku – s velkým náskokem – lokální topeniště, tedy primárně domácnosti? Jestli je odpověď na všechny předcházející odpovědi ano, je tak nezbytně důležité, aby se kouř z komínů elektráren vyčistil ještě o malý kousek, jak za to teď lobuje Zelený mír a levicová většina novinářů?

Co si o tom myslí Češi? To, že akce ekofašistů nepřitahují masovou pozornost veřejnosti, ještě nemusí nutně znamenat, že tohle téma už lidé nepovažují za prioritní. Ale také může. A podle toho, kolik návštěvníků jejich akce dlouhodobě mají, je to však dost pravděpodobné. Takže jednoznačnou odpověď na to, co veřejnost zajímá, nebo nezajímá, nezjistíme a nemůžeme ji tak v hledání odpovědi nijak zohlednit. Musíme na to jinak.

Co se za posledních 30 let děje s ovzduším a s vodou v Česku? Oboje má znatelně lepší kvalitu, než za bolševického režimu. Vzduch už se dá leckdy dýchat i v Ostravě a voda v řekách už obvykle na první neodrazuje od toho, aby se jí člověk dotknul. Díky podstatnému zpřísnění norem a kontrole jejich dodržování. Bez toho by to samozřejmě nebylo. Jenže dál už se situace se vzduchem a vodou dost liší.

Vzduchu máme pořád dost, v Evropě zatím v přijatelné kvalitě. Jeho hlavní znečišťovatelé jsou už mimo kontinent (a činí se o to víc). Ano, počasí se docela zbláznilo, o něco se zvýšily teploty...a je jasné, že člověk tomu nepomáhá. Zároveň je zřejmé, že klimatické změny se děly i v minulosti, když k nim člověk ještě nebyl schopen jakkoli přispět.

Vody je globálně dost, ale jen té slané. Se sladkou je problém už dlouho, ale jinde, než v Evropě. Jenže najednou jsme začali mít problém s nedostatkem vody přímo doma v Česku. Z nebe jí padá pořád relativně dost, ale nestihne se vsáknout do země. Bez užitku odteče do okolních zemí. A v podzemí tak vody stále ubývá. To, že stát dá peníze na hledání podzemních zdrojů je jen vytloukání klínu klínem. Protože to co z nově nalezených zdrojů vyčerpáme, se do nich nestihne doplňovat. A program „Dešťovka“ na jímání dešťové vody situaci nespasí. Ale ukazuje směr. Přestat plýtvat.

Využít dešťovou vodu, která stéká bez užitku z domů do kanálů ve městech a vesnicích, to je rozumné. Využít znovu vodu z praček a z mytí rukou, třeba ke splachování, to je také správné. Ale jsou to drobné krůčky.

Nesmí se proto čekat ani s velkými kroky. Přestat narovnávat toky, nechávat vodu rozlévat do krajiny, podporovat všechny přírodní a umělé možnosti, jak vodu v krajině zadržet: meze, remízky, vhodné plodiny, lesy, rybníky, nádrže... A snížit vodní náročnost průmyslu, který je největším odběratelem vody v republice. Protože jinak ji budeme mít na příděl.

Je tohle všechno pro Greenpeace málo mírové? Málo ekologické? Málo zelené? Nebo je v tom jen málo peněz? Být příznivcem konspiračních teorií, vsadím si na ty peníze. A i když jejich příznivcem nejsem, nemůžu pochopit, proč alespoň část energie, věnované uhlí, tihle ekologisté nevěnují péči o to, aby byla v Česku pitná voda. Vy ano?

Autor: Richard Peterka | středa 23.5.2018 8:23 | karma článku: 27.30 | přečteno: 702x

Další články blogera

Richard Peterka

Derby českých miliardářů je skvělá zpráva pro fotbal

Fotbalová liga spí zimním spánkem. Od jara ale dostane ještě větší grády. Bitva o titul mezi Spartou a Slavií bude i bitvou českých miliardářů Křetínského a Tykače. A to je skvělé. Proč?

30.12.2023 v 10:05 | Karma článku: 9.09 | Přečteno: 183 | Diskuse

Richard Peterka

Vondra obhajuje neobhajitelné

ODS českou energetiku hodila přes palubu. Jinak by nemohla jít do eurovoleb s Luďkem Niedermayerem na stejné kandidátce. Argumenty Alexandra Vondry neobstojí.

30.10.2023 v 10:40 | Karma článku: 35.76 | Přečteno: 935 | Diskuse

Richard Peterka

Bez dotací spadl prodej elektromobilů až o 77 procent

Vývoj prodeje elektromobilů v Německu nabízí pohled do evropské budoucnosti. Má historické paralely.

18.10.2023 v 7:06 | Karma článku: 32.37 | Přečteno: 766 | Diskuse

Richard Peterka

Greta se zlobí: Švédsko snížilo budget na ochranu klimatu

Švédská vláda se ocitla pod palbou poté, co snížila rozpočet země na ochranu klimatu a zároveň přiznala, že tím výrazně zvýší emise oxidu uhličitého.

27.9.2023 v 17:20 | Karma článku: 27.85 | Přečteno: 509 | Diskuse

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma článku: 8.68 | Přečteno: 538 | Diskuse

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.26 | Přečteno: 6057 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.42 | Přečteno: 342 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.44 | Přečteno: 293 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.75 | Přečteno: 436 | Diskuse
Počet článků 118 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1799

Svět kolem nás běží a já běžím s ním, občas je ale třeba se zastavit a dát si pauzu. Třeba na čtení.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...